Kamu Yönetimi Bölümü Bilgileri
Kamu Yönetimi Bölümü Bilgileri
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans Programının amacı; öğrencilerin siyasi, idari ve hukuki mevzularda belli başlı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinerek,; kamu yönetimi alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek, değerlendirme yapabilme ve kamusal sorunlara çözüm önerileri ve yöntemleri getirebilme becerisi kazanmalarını sağlamaktır. Aşağıda açıköğretim Kamu Yönetimi bölümünü tanıtan bilgileri bulabilirsiniz.
Eğitim Sistemi
İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans Bölümü kredili sistemde uzaktan eğitim metodu ile eğitim vermektedir. Yılda 2 ayrı dönemde ( Güz ve Bahar Dönemleri ) eğitim sürmektedir. Her dönem 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınavı yapılmaktadır. Her dönem farklı kitaplar dağıtılmaktadır. Sınavlar Tüm Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli merkezlerde çoktan seçmeli test usulü ile yapılmaktadır. Kitaplar aöf bürolarınca dağıtılmakta ayrıca e-kitap olarak üniversitenin sitesinden ulaşılabilmektedir.
Kimler Kayıt Yaptırabilir?
Kamu Yönetimi Lisans Programını ( 4 yıllık ), YGS sınav sonucuna göre 140 veya üzeri almış olan her aday tercih edebilir. Tercih sonuçlarına göre yerleşen adaylar üniversitenin belirlediği takvime göre kayıt yaptırmaktadır.
Ayrıca sınavsız ikinci üniversite kapsamında, yükseköğretime kayıtlı olan öğrenciler ( örgün veya açıköğretim ) ya da herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar YGS sınavına katılmadan kayıt tarihleri içerisinde direk kayıt olma hakkına sahiptirler.
Dikey Geçiş kapsamında, Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olan öğrenciler İşletme Fakültesinin lisans bölümlerinin 3.sınıfına direk kayıt olma hakkına sahiptirler.
Programımız Azerbaycan ve Batı Avrupa Programları dahilindedir.
Azerbaycan Programları Kayıt Esasları
Anadolu Üniveresitesi Azerbaycan Programlarına kayıt yaptırabilmek için adayların, Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşı ve en az lise veya dengi bir okuldan mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti veya diğer ülke vatandaşı olanların ise bu programla kayıt olabilmeleri için Azerbaycan Cumhuriyeti’nde en az üç ay süreli geçerli oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir.
Kesin kayıt başvurusuyla ilgili temel koşullar şunlardır:
1. Azerbaycan Cumhuriyeti veya Azerbaycan’da yerleşik Türkiye Cumhuriyeti veya diğer ülke vatandaşı olanlar.
2. Azerbaycan’da Türkiye’de veya diğer ülkelerde Türk Eğitimi Sistemi’ne göre lise veya dengi bir okulu bitirenler ya da kesin kayıt süresinde bitirecek olanlar(sınavı kazanan adaylar, kesin kayıt sırasında bu durumlarını belgelendirmek zorundadır) Azerbaycan veya diğer ülkelerde aldıkları eğitimin Türkiye’deki lise veya dengi okul mezunu olduğunu Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinden alacakları denklik belgesi ile onaylatanlar.
3. Üniversitemiz tarafından Azerbaycan’daki sınav merkezlerinde yapılan Azerbaycan Öğrenci Seçme Sınavı’nı kazananlar.
4. Öğrenim bedelini karşılayanlar.
5. Öğrenci kaydı için gerekli olan ve kesin kayıt sırasında istenecek diğer belgeleri sağlayanlar(Üniversite tarafından gönderilecek kesin kayıt bilgi formu, adayların lise veya dengi okul mezunu olduklarına ilişkin diploma veya denklik belgesi, Türk Yükseköğretim Mevzuatında öngörülen şekilde çektirilmiş altı adet vesikalık fotoğraf, öğrenim giderlerini ödeme makbuzu, üniversite tarafından gönderilecek bilgi formu gibi) kayıt yaptırabilir.
Batı Avrupa Programları Kayıt Esasları
Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, İngiltere, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde geçerli oturma iznine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programlarına kayıt yaptırabilmek için geçerli oturma izinlerinin kesin kayıt süresi içinde de devam etmesi veya öğrenime başladığında yukarıda belirtilen bu ülkelerden birinde ikâmet etmek üzere Türkiye’den bu ülkelere gidecek olanlardan,
1. T.C. vatandaşı olan (Yabancı öğrenci kontenjanı bulunmaktadır),
2. Lise veya dengi bir okulu bitiren veya kesin kayıt süresinde bitirecek olan (sınavı kazanan adaylar, kesin kayıt sırasında bu durumlarını belgelendirmek zorundadır),
3. Üniversitemiz tarafından Avrupa’daki sınav merkezlerinde yapılan Giriş Sınavı’nı veya Türkiye’de ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)’nı kazananlar.
4. Öğrenim bedelini karşılayanlar.
5. Öğrenci kaydı için gerekli olan ve kesin kayıt sırasında istenecek diğer belgeleri sağlayan (Üniversite tarafından gönderilecek kesin kayıt bilgi formu, adayların Türkiye Cumhuriyeti Lise veya dengi okul mezunu olduklarına ilişkin diploma veya denklik belgesi, Türk yükseköğretim mevzuatına göre çekilmiş dört adet vesikalık fotoğraf, öğrenim giderlerini ödeme makbuzu, üniversite tarafından gönderilecek bilgi formu, askerlikle ilişkisi bulunanların askerlik tecil belgeleri gibi) herkes kayıt yaptırabilir.
Özel Koşullar
Kamu Yönetimi Lisans Programına özel kayıt koşulları bulunmamaktadır.
Kontenjan Sınırlaması
2012-2013 öğretim yılı İşletme Lisans Programı için 2012 Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda kontenjan sayısı 13000, Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda da kontenjan sayısı 5324 olarak belirlenmiştir.
Taban Tavan Puanları
2012-2013 eğitim yılında 13.000 kontenjan açılmış ve bunun ancak 10.668′sı dolmuştur. Oluşan en küçük puan ise 156,86 olarak gerçekleşmiştir.
Diploma
İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans Programını tamamlayanlar 4 yıllık Kamu Yönetimi lisans diploması almaktadırlar.
Mezuniyet Sonrası İş Olanakları
Kamu Yönetimi Lisans Programı mezunları 4 yıllık fakülte mezuniyeti koşulu olan mesleklere başvurabilir. Bu mesleklere kamu sektöründe ve özel sektörde yer alan memurluk, uzman yardımcılığı (management trainee) ve müfettiş yardımcılığı (assistant inspector) kadroları da dahildir.
Kamu Yönetimi mezunlarının çalışabilecekler bazı kurumlar :
- Kaymakamlık, mülki idare amirlikleri,
- İdare mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde idari hakimlik,
- Bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik, danışmanlık,
- Polislik, komiser yardımcılığı, komiser ve emniyet teşkilatında diğer uzmanlık görevleri,
- KİT’ler ile yatırımcı kuruluşlarda orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik,
- Teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik,
- Danıştay ve Sayıştay’da denetçi ve uzmanlık,
- Dış İşleri Bakanlığı’nda meslek memurluğu ve idari memurluk,
- İçişleri Bakanlığı’nda İl Planlama ve Koordinasyon Uzmanlığı,
- Rekabet Kurulu, Telekom Üst Kurulu gibi üst (düzenleyici) kuruluşlarda uzmanlık ve denetçilik,
- Hazine, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TUİK/DİE gibi kuruluşlarda müfettişlik ve uzmanlık,
- Tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çokuluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık…
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler :
Bu bölümde okuyan öğrencilerin, Sosyal Bilimlere ilgi duyması, başkalarını etkileyebilmesi, düşüncelerini söz ve yazı ile aktarabilmesi, insanlarla iyi iletişim kurabilmesi, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olması, yeniliklere açık olması, yaratıcı olması ve seyahat etmekten hoşlanması gerekir.
Kamu Yönetimi Bölümü Ders Listesi
Açıköğretim İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ders listesini aşağıdan görebilirsiniz, her dersin kredisi ve sınavlardaki sorumlu olduğunuz üniteleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
1. ve 2. dönemler 1.sınıfı, 3. ve 4. dönemler 2.sınıfı, 5. ve 6. dönemler 3.sınıfı, 7. ve 8. dönemler ise 4.sınıfı ifade etmektedir.
Alttan dersi olanlar üst dönemlerden ders alamazlar, yani 1. sınıftan kaldıklarınız varsa 2.sınıfta olsanız bile 3.sınıftan ders alamazsınız. Aynı şekilde, 2.sınıftan kaldığınız dersler varken 3.sınıfta olsanız bile 4.sınıf derslerinden alamazsınız.
Ders Tablosu Hakkında Açıklamalar;
Yarıyıl; 1. – 3. – 5. – 7. yarıyıllar Güz Dönemi, 2. – 4. – 6. – 8. yarıyıllar bahar dönemini ifade etmektedir. Her eğitim yılında bir güz, birde bahar dönemi göreceksiniz.
Dersin Kodu; Bu o dersin kısaltılmış tanımıdır.
E-Kitap; Dersin online e-kitab’ı için kırmızı PDF simgesine tıklayın.
T; Teorik Derslerden Aldığınız Krediyi İfade Eder ( Bunu Kullanmayacağız )
U; Uygulamalı Derslerden Aldığınız Krediyi İfade Eder
AKTS; Dersin kredisini İfade Eder ( Her Dersin kredisine Burdan Bakacağız )
Program kapsamında okutulan tüm derslerin dönemlere göre gruplandırılmış halini aşağıda bulabilirsiniz. İlgili ders kapsamında okutulan açıköğretim kitabını indirmek için e-kitap sütununda yer alan simgeye tıklayınız.
1. Dönem Dersleri ( 1.Sınıf Güz Dönemi )
2. Dönem Dersleri ( 1.Sınıf Bahar Dönemi )
3. Dönem Dersleri ( 2.Sınıf Güz Dönemi )
4. Dönem Dersleri ( 2.Sınıf Bahar Dönemi )
5. Dönem Dersleri ( 3.Sınıf Güz Dönemi )
6. Dönem Dersleri ( 3.Sınıf Bahar Dönemi )
7. Dönem Dersleri ( 4.Sınıf Güz Dönemi )
8. Dönem Dersleri ( 4.Sınıf Bahar Dönemi )
Böylelikle Aöf Kamu Yönetimi Bölümü bilgilerini sizlere vermiş olduk. Konu içerisindeki bilgiler içinde aradığınız yok ise, konuya yorum olarak yzarsanız sizleri en kısa zamanda cevaplarız.
bu bölüme girmek için lys de hangi oturumlara girmek gerekiyo
YGS herhangi bir puan türünden 140 veya üzeri almanız tercih hakkı elde etmenize yeterlidir. Okul puanı ile 155-160 arası alırsanızdayerleşirsiniz.
ts tm fark etmiyor demi yerleştirmelerde
en yüksek ygs puanım 242 acıkögretim 4 yıllık hangi programı yazsam kesinlikle gelir..anadolu ticaret meslek lisesi bilgi-islem bölümü mezunuyum
Bu YGS puanı ile istediğiniz lisans bölümüne yerleşirsiniz.
196 puanla nereyi yazabilirim kolay iş imkanı olan bölüm hangisi açık ögretim olarak simdiden teşekkürler
Bu puanla Adalet harici istediğiniz bölüme yerleşirsiniz… http://www.acikogretim.me/acikogretim-bolumleri-is-olanaklari-nelerdir bu konudan iş imkanlarına göre bölüm seçebilirsiniz.
kamu bölumu 3. sınıf final sınavı derslerini netten nasıl takip edebilirim
Tam olarak ne demek istediğniizi anlayamadm.
iyi günler benim sorum şu: ygs en yüksek puanım 196 kamu yönetimini tercih edebilir miyim bu bölümde sistem uzaktan eğitim sistemi gibi mi ve benim matematik zayıf bu bölümü okumam için matematik iyi mi olması gerekiyor karar veremiyorum yardımcı olursanız sevinirim
sadece ygs 4 den barajı geçtim. Okul puanıyla birlikte 177. Hangi bölüm tutar
ben bu sene açıköğretim lisesinden mezun oldum ve seneye unıversıte sınavına gırcem barajı asınca kamu yonetımıne kayıt yaptırabılırmıyım açıktan yanı sadece sınavlara gırmek ıstıyorum yardımcı olurmusunuz lutfen
YGS1 134,0605
YGS2 134,19674
YGS3 166,44579
YGS4 165,50927
YGS5 154,89587
YGS6 141,57447 puanlarim ve
Y YGS3 200,96379
Y YGS4 200,02727
Y YGS5 189,41387
Y YGS6 176,09247
arkadasim ben bu puanlarla ne yapabilirim, bir de tercihlere katilma hakkim varsa da giremedim simdi nasil bir yol izlemem gerekiyor, tesekkurler.
İlk tercihleri kaçırdınız, ÖSYM den ek yerleştirme tercihlerini takip edin. Ek tercihler başladığında işleminizi yapabilirsiniz. Bu puanlarla Adalet harici istediğiniz aöf bölümüne yerleşebilirsiniz.
Ben geçen yıl ki puanımla ek tercih yapabilir miyim 4 yıllık bir bölüme acilll lütfenn ??
Maalesef geçen yıl ki puanınızla tercih yapamazsınız.
Merhabalar .. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Lisans eğitiminden mezunum; 2. üniversite için kayıt yaptıracağım yeni kayıt yaptıracağım bölümdeki bazı dersleri 1. üniversitemde almış olduğumdan dolayı muhafiyet söz konusu mudur ?
almanca . fransızca, ingilizce derslerinden birini mi seçiyoruz yoksa hepsi mi. örgün öğretimde sadece ingilizce dersi mevcut çünkü. bilgilendirirseniz memnun olurum
ben 2.sınıftayımda 4 senelik bölümü 2ye düşürme gibi bi imkan yok değil mi işletmede oluyoda bundada oluyomu ?
kamu yönetimi 3, sınıf derslerinin sesli kitapları yok nerden ulaşabilirim
twitterdan ders mi çalışılır diyorlar ders kamu yönetimi,twitterda öğrendiklerim kamu nasıl yönetilmez bizzat uygulamalı gösteriyorlar 🙂
Geçen yıl ki puan geçer li mi acaba? Tercih yapmak istiyorum