Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Açıköğretim Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü başarı ile tamamlayan mezunlar, örgün öğretimdeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları gibi, öncelikle akademisyen olabilecekleri gibi, isterlerse mezuniyet sonrası öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla, öğretmen olabilmektedirler.

Açıköğretim derslerine çalışmanın en hızlı ve kolay yolu çıkmış sorular çalışmaktır. Her sınavda çıkmış sorulardan aynı soruların gelebildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. Bu nedenle özellikle bir işte çalışan ve ders çalışmak için fazla vakit bulamayan öğrenci arkadaşlarımızın sınavlardan önce en azından çıkmış soruları çözmelerini şiddetle öneriyoruz.

Açıköğretim Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yer alan ders listesi aşağıda yazılmıştır. Açıköğretim Türk Dili ve Edebiyatı bölüm tanıtımı ve diğer bilgiler için ders listesinin sonuna giderek inceleyebilirsiniz.

Tüm yılların çıkmış sınav sorularına ulaşmak istediğiniz dersin üzerine tıklayarak o ders ile ilgili tüm çıkmış sorulara erişebilirsiniz. Sınavlarda çıkmış soruların aynısı olabildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. O nedenle çıkmış soruları kesinlikle çözmenizi öneriyoruz. Açıköğretim çıkmış sorular aşağıda bölüm bölüm listelenmiştir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ders Listesi

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB101U HALK EDEBİYATINA GİRİŞ I 4.0
EDB103U ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: BİÇİM VE ÖLÇÜ 5.0
EDB105U BATI EDEBİYATINDA AKIMLAR I 4.0
EDB107U YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ I 5.0
TDE101U TÜRKÇE SES BİLGİSİ 4.0
TDE103U OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I 5.0
YABANCI DİL I 3.0
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca IFRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB102U HALK EDEBİYATINA GİRİŞ II 4.0
EDB104U ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: SÖZ SANATLARI 5.0
EDB106U BATI EDEBİYATINDA AKIMLAR II 4.0
EDB108U YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ II 5.0
TDE102U TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ 4.0
TDE104U OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ II 5.0
YABANCI DİL II 3.0
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM102U-Almanca IIFRA102U-Fransızca II ya da İNG102U-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB201U VIII-XIII. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATI 4.0
EDB203U TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI I 5.0
EDB205U HALK HİKAYELERİ 4.0
TAR201U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 3.0
TDE201U ORHON TÜRKÇESİ 5.0
TDE203U TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ I 4.0
TDE205U OSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ I 5.0
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB202U XIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATI 4.0
EDB204U TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI II 5.0
EDB206U HALK MASALLARI 4.0
TAR202U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 3.0
TDE202U UYGUR TÜRKÇESİ 5.0
TDE204U TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ II 4.0
TDE206U OSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ II 5.0
V.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
BİL101U TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I 3.0
EDB301U XVI. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI 4.0
EDB303U II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI 4.0
EDB305U TÜRK HALK ŞİİRİ 5.0
TDE301U XI-XIII. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ 5.0
TDE303U ÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ I 5.0
TDE305U GENEL DİLBİLİM I 4.0
VI.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
BİL102U TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II 3.0
EDB302U XVII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI 4.0
EDB304U TÜRK EDEBİYATININ MİTOLOJİK KAYNAKLARI 4.0
TDE302U XIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ 5.0
TDE304U ÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ II 5.0
TDE306U GENEL DİLBİLİM II 5.0
TDE308U II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI 4.0
VII.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB401U XVIII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI 5.0
EDB403U CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ 4.0
EDB405U ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI I 4.0
EDB407U CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK NESRİ 4.0
TDE401U XVI-XIX. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ 5.0
TDE403U ELEŞTİRİ TARİHİ 5.0
TÜR415U EDEBİ METİN İNCELEMELERİ 3.0
VIII.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EDB402U XIX. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI 5.0
EDB404U ÇAĞDAŞ TÜRK ROMANI 4.0
EDB406U ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI II 4.0
EDB408U ESKİ TÜRK EDEBİYATININ KAYNAKLARINDAN ŞAİR TEZKİRELERİ 5.0
İLT184U ETKİLİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ 3.0
TDE402U ELEŞTİRİ KURAMLARI 5.0
TİY402U TÜRK TİYATROSU 4.0

Programın Amaçları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programının iki temel amacı bulunmaktadır.

  • Öğrencilere genel ve alana özgü temel becerileri kazandırmak: Bilgiyi edinebilme ve kullanabilme; bilgiyi yorumlayabilme; değerlendirebilme; analiz ve sentez yapabilme; bağımsız çalışabilme, bireysel sorumluluk, sosyal sorumluluk, planlayabilme ve yönetebilme, eleştirel düşünme, bilgiyi tanımlama, tekrarlama ve başkalarına aktarabilme becerisi; karar verme uygulamaya dönüştürebilme, üretkenlik; toplumsal ve bilimsel etik değerlere saygı; bilişim sistemlerini, teknolojiyi,  bilgisayar ve yazılımlarını, donanımlarını kullanabilme; çevre koruma, çevreye saygı bilinci; en az bir yabancı dil kullanabilme; rasyonel düşünebilme ve son olarak da etkili iletişim kurabilme.
  • Eğitim amaçları: Programın eğitim amaçlarını ise şöyle sıralamak mümkündür: Türk Dili ve Edebiyatı alanında araştırma yapabilecek insan gücünü; yaşam boyu öğrenmeye odaklı öğrencileri; edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri açıklayabilecek, inceleyebilecek bireyleri; Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanımında öncülük edebilecek bireyleri; okuma kültürü oluşturma ve geliştirmeye katkılar sağlayacak bireyleri; sanat zevki ve duyarlılığı aşılayabilecek, geliştirebilecek bireyleri; temel dil becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri; eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri ve son olarak da etkili iletişim becerilerine sahip bireyleri yetiştirmek.​

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programında 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı Diploması” alırlar.

Sınavsız İkinci Üniversite Olanağı

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programından mezun olan öğrenciler, yaşam boyu öğrenme odaklı olan Anadolu Üniversitesinin sınavsız İkinci Üniversite kayıt türü ile aynı alanda olmamak üzere Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih ederek öğrenimlerine devam edebilirler.

İkinci Üniversite hakkında Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Lisansüstü Eğitim Olanakları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı mezunları isterlerse yükseköğrenimlerine, yüksek lisans ve doktora olanaklarını değerlendirerek devam edebilirler.

İş Olanakları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, örgün öğretimdeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları gibi, öncelikle akademisyen olabilecekleri gibi, isterlerse mezuniyet sonrası öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla, öğretmen olabilmektedirler. Bunun dışında öğrencilerimiz arşiv ve kütüphanelerde çalışabilir; basın yayın kuruluşlarında metin yazarlığı, düzeltmenlik yapabilir veya Türk Dilleri ve Lehçeleri üzerine uzmanlaşarak Türk devletlerinde görev alabilirler.

Başa dön tuşu