Tarım Bölümü

Açıköğretim derslerine çalışmanın en hızlı ve kolay yolu çıkmış sorular çalışmaktır. Her sınavda çıkmış sorulardan aynı soruların gelebildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. Bu nedenle özellikle bir işte çalışan ve ders çalışmak için fazla vakit bulamayan öğrenci arkadaşlarımızın sınavlardan önce en azından çıkmış soruları çözmelerini şiddetle öneriyoruz.

Açıköğretim Tarım bölümünde yer alan ders listesi aşağıda yazılmıştır. Açıköğretim Tarım bölüm tanıtımı ve diğer bilgiler için ders listesinin sonuna giderek inceleyebilirsiniz.

Tüm yılların çıkmış sınav sorularına ulaşmak istediğiniz dersin üzerine tıklayarak o ders ile ilgili tüm çıkmış sorulara erişebilirsiniz. Sınavlarda çıkmış soruların aynısı olabildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. O nedenle çıkmış soruları kesinlikle çözmenizi öneriyoruz. Açıköğretim çıkmış sorular aşağıda bölüm bölüm listelenmiştir.

Tarım Bölümü Ders Listesi

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
TAR131U GENEL BİYOLOJİ 4.0
İLT101U BİREYLERARASI İLETİŞİM 5.0
TRM103U EKOLOJİ VE ÇEVRE BİLGİSİ 6.0
TRM102U BAHÇE TARIMI I 6.0
TRM104U TARLA BİTKİLERİ I 6.0
YABANCI DİL I 3.0
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca I, FRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
TRM101U TARIM EKONOMİSİ 5.0
TRM106U TOPRAK BİLGİSİ VE BİTKİ BESLEME 5.0
TRM203U BAHÇE TARIMI II 6.0
TRM205U TARLA BİTKİLERİ II 6.0
TRM208U PEYZAJ ÇEVRE VE TARIM 5.0
YABANCI DİL II 3.0
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM102U-Almanca II, FRA102U-Fransızca II ya da İNG102U-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
TAR201U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 3.0
TRM201U HAYVAN YETİŞTİRME 6.0
TRM207U FİTOPATOLOJİ 6.0
TRM209U ENTOMOLOJİ 6.0
TRM211U TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA 6.0
TÜR201U TÜRK DİLİ I 3.0
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
TAR202U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 3.0
TRM202U HAYVAN BESLEME 6.0
TRM206U TARIM ALET VE MAKİNALARI 6.0
TRM212U ÖRTÜ ALTI ÜRETİM SİSTEMLERİ 6.0
TRM214U BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ 6.0
TÜR202U TÜRK DİLİ II 3.0

Programın Amaçları

Tarım Önlisans Programının amacı tarımsal üretimin tarla bitkileri yetiştiriciliği, bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve örtü altı üretim sistemlerini bilen, bitki hastalıkları, bitki zararlıları, hayvan yetiştirme ve hayvan besleme ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında temel prensipleri bilen, tohum eldesi, sınıflandırma ve muhafazası, fide ve fidan üretim teknikleri, tarımsal ürünlerin gıdaya işlenmesi süreçlerinden haberdar teknik elemanlar yetiştirmektir. Ürünlerin pazara hazırlanması ve kıymetlendirilmesi konularında teknik bilgi ve deneyime sahip, tarımın ekonomik bir uğraş olduğunu bilen, doğal kaynaklar ve iklim verilerinin tarımda değerlendirilebileceğini bilen, toprak yapısı, bitki besleme, ekoloji ve peyzaj konularında güncel bilgi ve uygulamalara hakim, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunması bilincine sahip mezunlar vermektir. Tarımsal yapıların özellikleri ve sulama konularında teknik donanıma sahip, tarımda alet ve makinanın en iyi kullanımı konusunda donanımlı, makinaları tanıyan, ayarlarını bilen ve doğru bir biçimde uygulayan, bilimsel doğruları ilke edinmiş analitik bir düşünce yapısına sahip, dinamik, girişimci, ulusal önceliklerimizi daima en üstte tutan Cumhuriyetimizin temel kazanımlarına sahip teknikerler yetiştirmektir.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Tarım Önlisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Tarım Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Tarım Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Tarım Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Tarım Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2019 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Tarım Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren firmalar tohumculuk firmaları, fidancılık firmaları, sebze ve fide üretimi yapan firmalar, tarımsal ilaç bayiliği, tarımsal gübre bayiliği, tarım ürünlerinin depolanması ve muhafazası, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi, hayvansal üretim işletmelerinde hayvanların bakım, yemleme ve süt sağımı gibi işlemlerinde sistemin hazır hale getirilmesi, tarım işletmeleri, Tarım Bakanlığına bağlı tüm birimler, üniversitelerin ziraat, su ürünleri, orman Fakülteleri, Üniversitelerin araştırma ve uygulama çiftlikleri, belediyelerin park bahçeler ve fen işleri birimleri, gıda işleyen kamu kurumları ile gıda firmaları ve işletmeleri tarım teknikeri istihdam edebilmektedirler.

Başa dön tuşu