Sosyal Hizmet Bölümü

Açıköğretim Sosyal Hizmet Bölümünün amacı, sürdürülebilir insani ve toplumsal gelişme için sosyal adaletin ve insan sağlığının gelişimine katkıda bulunabilen, sosyal kurumların ve sosyal politikaların gücünü ortaya koyabilen, çağdaş ve evrensel nitelikte bilgi ile donanımlı, yetkin sosyal çalışmacılar yetiştirmektir.

Açıköğretim derslerine çalışmanın en hızlı ve kolay yolu çıkmış sorular çalışmaktır. Her sınavda çıkmış sorulardan aynı soruların gelebildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. Bu nedenle özellikle bir işte çalışan ve ders çalışmak için fazla vakit bulamayan öğrenci arkadaşlarımızın sınavlardan önce en azından çıkmış soruları çözmelerini şiddetle öneriyoruz.

Açıköğretim Sosyal Hizmet bölümünde yer alan ders listesi aşağıda yazılmıştır. Açıköğretim Sosyal Hizmet bölüm tanıtımı ve diğer bilgiler için ders listesinin sonuna giderek inceleyebilirsiniz.

Tüm yılların çıkmış sınav sorularına ulaşmak istediğiniz dersin üzerine tıklayarak o ders ile ilgili tüm çıkmış sorulara erişebilirsiniz. Sınavlarda çıkmış soruların aynısı olabildiği gibi çok benzer sorularda gelebilmektedir. O nedenle çıkmış soruları kesinlikle çözmenizi öneriyoruz. Açıköğretim çıkmış sorular aşağıda bölüm bölüm listelenmiştir.

Sosyal Hizmet Ders Listesi

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
HUK101U HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 4.0
PSİ103U PSİKOLOJİ 6.0
SHZ101U SOSYAL HİZMETE GİRİŞ 6.0
SOS101U SOSYOLOJİYE GİRİŞ 5.0
SHZ301U İNSAN DAVRANIŞI VE SOSYAL ÇEVRE I 6.0
YABANCI DİL I 3.0
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca IFRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
İLT104U ETKİLİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ 5.0
SAĞ101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ 4.0
SHZ104U SOSYAL HİZMET KURULUŞLARI 6.0
SOS116U SOSYAL SORUNLAR 6.0
SHZ302U İNSAN DAVRANIŞI VE SOSYAL ÇEVRE II 6.0
YABANCI DİL II 3.0
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM102U-Almanca IIFRA102U-Fransızca II ya da İNG102U-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
ÇEK405U SOSYAL GÜVENLİK 6.0
PSİ201U SOSYAL PSİKOLOJİ I 6.0
SHZ205U SOSYAL HİZMET KURAMLARI I 6.0
SOS319U TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI 6.0
TAR201U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 3.0
TÜR201U TÜRK DİLİ I 3.0
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
EVİ206U AİLE PSİKOLOJİSİ VE EĞİTİMİ 6.0
SHZ206U SOSYAL HİZMET MEVZUATI 6.0
SHZ208U SOSYAL HİZMET KURAMLARI II 6.0
TAR202U ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 3.0
TÜR202U TÜRK DİLİ II 3.0
İKY202U GÖRÜŞME TEKNİKLERİ 6.0
V.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
ÇEK101U SOSYAL POLİTİKA 5.0
ARY101U SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 4.0
İLT287U İKNA EDİCİ İLETİŞİM 4.0
SHZ303U YAŞLILARLA SOSYAL HİZMET 7.0
SHZ305U TIBBİ VE PSİKİYATRİK SOSYAL HİZMET 6.0
SOS311U TOPLUMSAL CİNSİYET SOSYOLOJİSİ 4.0
VI.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
HUK120U SAĞLIK HUKUKU 4.0
EBR104U ENGELLİ BAKIMI VE REHABİLİTASYONUNU PLANLAMA 5.0
SHZ304U ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET 6.0
SHZ306U AİLE VE ÇOCUKLA SOSYAL HİZMET 5.0
SHZ308U SOKAK SOSYAL HİZMETİ VE ADLİ SOSYAL HİZMET 6.0
SHZ310U SOSYAL HİZMET ETİĞİ 4.0
VII.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
SHZ401U SOSYAL HİZMET UYGULAMASI I 24.0
SHZ403U GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET 6.0
VIII.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODU DERS ADI AKTS
SHZ204U SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ 6.0
SHZ402U SOSYAL HİZMET UYGULAMASI II 24.0

Programın Amaçları

Sosyal Hizmet Lisans Programının amacı, sürdürülebilir insani ve toplumsal gelişme için sosyal adaletin ve insan sağlığının gelişimine katkıda bulunabilen, sosyal kurumların ve sosyal politikaların gücünü ortaya koyabilen, çağdaş ve evrensel nitelikte bilgi ile donanımlı, yetkin sosyal çalışmacılar yetiştirmektir.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Sosyal Hizmet Lisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir. Alan Yeterlilik Testi (AYT) puan türünden en az 180 ve daha yukarı puan almış olanların 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.

Bu programa kayıt olabilmek için Yeni Kayıt sayfasını inceleyebilirsiniz.

Uygulama Dersi

Sosyal Hizmet Lisans Programının 7. yarıyılında (Güz Dönemi) “Sosyal Hizmet Uygulaması I” ve 8. yarıyılında (Bahar Dönemi) “Sosyal Hizmet Uygulaması II” uygulama dersleri devam mecburiyeti olan zorunlu derslerdir. Uygulama derslerinde her iki dönem için de haftada 1 gün olmak üzere toplam 14 hafta gözlem, görüşme ve uygulama süreci bulunmaktadır. Öğrenciler, uygulamalarını kendilerine atanan Sosyal Çalışmacıların gözetim ve denetimi altında yine kendilerine atanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda gerçekleştireceklerdir. Uygulama yapacak öğrencilerden e-Devlet üzerinden alınacak adli sicil kaydı istenecektir. Uygulamalar il ve ilçe merkezlerinde yapılabilecektir. Herhangi bir nedenle uygulamayı tamamlamayan öğrenciler uygulama derslerinden başarısız sayılır ve DZ harf notu verilir.

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Sosyal Hizmet Lisans Programında 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Sosyal Hizmet Lisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Lisans Programı Diploması” alırlar.

Sınavsız İkinci Üniversite Olanağı

Sosyal Hizmet Lisans Programından mezun olan öğrenciler, yaşam boyu öğrenme odaklı olan Anadolu Üniversitesinin sınavsız İkinci Üniversite kayıt türü ile aynı alanda olmamak üzere Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih ederek öğrenimlerine devam edebilirler.

İkinci Üniversite hakkında Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Lisansüstü Eğitim Olanakları

Sosyal Hizmet Lisans Programı mezunları isterlerse yükseköğrenimlerine, yüksek lisans ve doktora olanaklarını değerlendirerek devam edebilirler.

İş Olanakları

Sosyal Hizmet Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, “Sosyal Çalışmacı” unvanı alırlar. Sosyal çalışmacılar, Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milliği Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bu bakanlıkları bağlı kurum ve kuruluşlar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, okullarda, dershanelerde, çocuk bakım yuvalarında, kreş ve gündüz bakım evlerinde, ana okullarında, yetiştirme yurtlarında, huzurevlerinde, toplum merkezlerinde, kadın sığınma evlerinde, engelli rehabilitasyon merkezlerinde, yaşlı dayanışma merkezlerinde, sokak çocukları merkezlerinde, ergen danışma merkezlerinde; sağlık ocakları ve hastanelerde, diyaliz merkezlerinde, aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde, okullarda, mesleki eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, çocuk mahkemelerinde, çocuk eğitim evinde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda, yerel yönetimler ve bağlı birimlerinde, kriz merkezlerinde, sivil toplum örgütleri ve vakıflarda, sanayi kuruluşlarının insan kaynakları birimlerinde istihdam olanaklarına sahiptirler. Ayrıca Sosyal Hizmet bölümü mezunları özel kreş ve gündüz bakımevi ile huzurevi açma hakkına da sahiplerdir.

Başa dön tuşu