Açıköğretime Girişte YGS Baraj Puanı Yükseltildi

2015 yılının son günlerinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren önemli karara imza attı. Buna göre Yaklaşık olarak her yıl 2 milyon adayın girmek için yarıştığı Yüksek öğretime geçiş sınavı YGS’de baraj yükseltildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YGS barajını 140’tan 150’ye çıkardı. Bu değişikliğe göre geçmiş yıllarda bir öğrenci 16 net yaparak barajı aşarken artık 20 net yaparak ikinci aşamaya girmeyi hak edecek.

Peki bu ne anlama geliyor? Son yapılan bu Değişikliğe göre adayların açıköğretim lisans ve ön lisans ile özel yetenek programları tercihi yapabilmek için en az 140 ham puan almaları gerekiyordu. YÖK yaptığı son değişiklikle 180 puan barajına değiştirmezken, 140 puan barajını 150’ye çıkardı. 

24 Aralık Perşembe günü yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulanan 140 puan baraj puanının 150 puana yükseltilmesi kararı alındı. Bu karar 2016-ÖSYS’de uygulanmaya başlanacak.

140 puan barajı Üniversitede görevli pek çok eğitimci tarafından eleştirilmekteydi, zira öğrenciler çok az bir başarı sergileyerek bir yükseköğrenim kurumuna yerleşemeye hak kazanmaktaydı.

Baraj puanını 140’dan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’e çıkması yani 16 net doğru eşiğinin 20 net doğruya yükselmesi anlamına geliyor.

GEÇMİŞ YILLARDA 16 NET YAPMAK YETERLİYDİ.

LİSANS programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 (yirmi) başarıya karşılık gelen 180 baraj puanı; ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanıyordu.

Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe’den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha loading...

Başa dön tuşu